Pensioenfonds ABP gokt met andermans geld

Pensioenfonds ABP moet gewoon doen waarvoor het is opgericht, namelijk uitvoeren wat werkgevers en werknemers hebben besloten. En niet op eigen houtje gaan gokken met andermans geld of politieke doelen nastreven.

Wat mij vooral stoort is dat pensioenfonds ABP beweert dat het merendeel van de deelnemers en werkgevers erop aandringen, dat ABP de aandelen in de fossiele industrie verkoopt en groen gaat beleggen. Die bewering is onjuist en kan ABP ook niet waarmaken. Men roept maar wat.

De absurde, risicovolle halsoverkop-verkoop van 15 miljard euro aan Shell-aandelen is opnieuw gokken met andermans geld. Pensioen is namelijk een stuk salaris van de deelnemers dat nu niet wordt uitbetaald maar later bij pensionering. De werknemer is verplicht bij ABP aangesloten, iedere maand wordt een deel van het salaris verplicht ingehouden en overgemaakt naar ABP, maar als deelnemer heb je totaal geen zeggenschap over je eigen geld. Dat doen de vakbonden (lees: FNV) voor je, die slechts 16% van de werknemers vertegenwoordigen. Maar alle risico’s die ABP met dit gokgedrag neemt liggen wel bij de deelnemers.

Prioriteit nummer 1 voor ABP is te zorgen voor een zo hoog mogelijk rendement om de pensioenen van 3 miljoen deelnemers te waarborgen. Die opdracht is vastgelegd in de Wet Privatisering ABP uit 1995. Tot nu toe is ABP daar niet in geslaagd, de behaalde rendementen liggen jaar in jaar uit lager dan de wereldindex.

Wanneer de beste rendementen kunnen worden behaald met groen beleggen, dan is dat prima. ABP zal dit in het jaarverslag moeten aantonen. Wanneer dat niet het geval is dan dringt zich de vraag op of het ABP wel de geschikte pensioenuitvoerder is om de belangen van 3 miljoen deelnemers en gepensioneerden uit onderwijs en overheid zo optimaal mogelijk te behartigen. Want wanneer de sectoren onderwijs en overheid ontevreden zijn over ABP, dan gaat de Stichting Kennisbank ABPpensioen zorgen voor een beter uitvoeren met aanzienlijk lagere kosten en aanzienlijk hogere rendementen. Laat uw mening achter via het menu contact.

Frans Nijhof